вівторок, 14 липня 2020 р.

дайджест – знайомство « Олександр Волков».


Бібліотека –філія с.Новоселиця представляє дайджест – знайомство « Олександр Волков».
Олександр Волков відомий мільйонам читачів своїми книгами про дівчинку Еллі та Смарагдове Місто. Але мало хто знає, що дитячі книги не були його єдиним літературним досягненням, а література не була основним родом діяльності.
Олександр Мелентьевіч Волков народився 14 липня 1891 в Усть-Каменогорську, в сім'ї відставного унтер-офіцера. Математичну освіту отримав у Томському учительському інституті, після закінчення якого в 1910 році працював учителем у селі Коливань, а потім в Усть-Каменогорську, в училищі, де починав свою освіту.
Сміливо можна сказати, що основним заняттям Волкова все його життя було пізнання. Він незмінно вчився краще всіх, самотужки навчився читати, освоював язики. Свої перші літературні твори, вірші і п'єси, він пише напередодні революції, але тоді він і не підозрює, що колись буде займатися літературою професійно.
Несподіваний поворот в його долі відбувся, коли вже будучи сорокарічним чоловіком, батьком двох синів, він переїжджає в Москву. Тоді він береться вивчати англійську мову і абсолютно випадково йому в руки потрапляє книга Баума "Чарівник країни Оз». Він хоче перевести її, але замість перекладу виходить нова книга, яка з благословення Самуїла Маршака розходиться величезними тиражами і відразу завойовує любов читачів.
Вирішивши всерйоз зайнятися літературою, Волков писав і серйозні, дорослі книжки «Бійці-невидимки», «Літаки на війні» , великі історичні романи «Зодчі» і «Поневіряння». У роки війни він створював патріотичні радіоп'єси, на його вірші створювалися пісні. Але його юні шанувальники знову і знову надсилали листи з проханням написати продовження. І в кінці кінців письменник здався.
Він написав ще п'ять книг про пригоди Еллі та її друзів. Останню з них, «Таємниця покинутого замку» — незадовго до смерті в 1975 році. Книга була опублікована в 1982 році, посмертно.
Сам письменник Олександр Мелентьевіч Волков помер 3 липня 1977 року в Москві.
А вже в дев'яностих у Волкова з'явилися продовжувачі його теми чарівника смарагдового міста — Юрій Кузнєцов («Смарагдовий дощ»), Сергій Сухінов (більше 17 книг про смарагдове місто) і Леонід Володимирський («Буратіно в смарагдовому місті»).





Немає коментарів:

Дописати коментар