Краєзнавство"Відкрий для себе рідний край"

Бібліотека-філія с.Новоселиця знайомить вас із нематеріальною культурною спадщиною Закарпаття, яка була представлена на культурно-мистецькому проєкті "Жива спадщина".

🛤Королівська громада, дуже багата на нематеріальну спадщину: "чернянську начанку", "новоселицьку сливовицю", а також традиційну "хижанську свальбу."

🥘Чернянська начанка — страва з кукурудзяного борошна, яка складається з більш як 25 інгредієнтів. Вона готується на основі кукурудзяної каші з додаванням гусячої печінки, а також туди входить молоко — кисле й солодке, сметана, яйця, морква, волоські горіхи тощо. Цю страву готують на хрестини, весілля, похорон, без неї не живуть. Якщо начанку не дали на гостині, тоді кажуть, що не було гостини.

🍾Новоселицька сливовиця — домашня горілка зі слив, яку одержують шляхом подвійної дистиляції. Використовують такі сорти, як бистриця, кобилиця, маргіта та алича. Місцеві господарі наголошують, що вживання екологічно чистих та натуральних продуктів – це запорука здоров’я та довголіття. А ще кажуть, що сливовиця – ліки від усіх хвороб.

🤵👰‍Традиції весільного обряду с. Хижа мають свою автентичну самобутність. Вони характеризуються локальною специфікою, включають такі ключові етапи: сватання, обзори, «гуски», ранок весілля (вдягання молодої, прихід молодого, «прощі»), процесія на вінчання, весільна гостина  та «поправини». Усі ці етапи свальби супроводжуються традиційними коломийками, весільними піснями, примовками та  підтанцьовуваннями.

👏Щиро дякуємо громаді за збереження, популяризацію нематеріальної культури свого краю.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар