Бібліотека-філія с.Новоселиця знайомить вас із нематеріальною
культурною спадщиною Закарпаття, яка була представлена на культурно-мистецькому
проєкті "Жива спадщина".
🛤Королівська громада, дуже багата на нематеріальну
спадщину: "чернянську начанку", "новоселицьку сливовицю", а
також традиційну "хижанську свальбу."
🥘Чернянська начанка — страва з кукурудзяного борошна, яка
складається з більш як 25 інгредієнтів. Вона готується на основі кукурудзяної
каші з додаванням гусячої печінки, а також туди входить молоко — кисле й
солодке, сметана, яйця, морква, волоські горіхи тощо. Цю страву готують на
хрестини, весілля, похорон, без неї не живуть. Якщо начанку не дали на гостині,
тоді кажуть, що не було гостини.
🍾Новоселицька сливовиця — домашня горілка зі слив, яку
одержують шляхом подвійної дистиляції. Використовують такі сорти, як бистриця,
кобилиця, маргіта та алича. Місцеві господарі наголошують, що вживання
екологічно чистих та натуральних продуктів – це запорука здоров’я та
довголіття. А ще кажуть, що сливовиця – ліки від усіх хвороб.
🤵👰Традиції весільного обряду с. Хижа мають свою
автентичну самобутність. Вони характеризуються локальною специфікою, включають
такі ключові етапи: сватання, обзори, «гуски», ранок весілля (вдягання молодої,
прихід молодого, «прощі»), процесія на вінчання, весільна гостина та «поправини». Усі ці етапи свальби супроводжуються
традиційними коломийками, весільними піснями, примовками та підтанцьовуваннями.
👏Щиро дякуємо громаді за збереження, популяризацію
нематеріальної культури свого краю.
Немає коментарів:
Дописати коментар