пʼятницю, 13 грудня 2019 р.

“Ой веселі вечорниці у нас в Новоселиці”. – у бібліотеці – філії с.Новоселиця провели Андріївські вечорниці.


Свято Андрія одне із перших відкриває цикл зимових святкувань. Саме на це свято молодь збиралась на вечорниці щоб дізнатись своє майбутнє.

13 грудня сільський бібліотекар  і керівник гуртка « Фольклористика» Шутко Т.І провели Андрієвські вечорниці. Учасники вечорниць дізналися про походження свята, яке в народі ще називають свято Калити. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андрієвську  ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю.  Як заведено на вечорницях, не обійшлося і без веселих  змагань, забав та традиційного українського ворожіння.
Учасники мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів та особисто взяти активну участь у різноманітних конкурсах, а ще в традиційних ворожіннях. Дівчата: намагалися дізнатися імена майбутніх наречених, професію судженого, та чи чекати в цьому році кохання, одруження. Все це перемежовувалось піснями, легендами, переказами та веселощами.
Щирий сміх, приємна атмосфера залишили незабутні враження і теплий спогад.
На Андріївських вечорницях довели, що у нашого народу багаті та цікаві обряди та традиції, залишені в спадок від наших бабусь і дідусів. Їх потрібно пам’ятати та шанувати, адже щасливого майбутнього ми можемо досягти лише пам’ятаючи наше славне минуле.
















Немає коментарів:

Дописати коментар